Hvad er teknisk analyse?
En teknisk analyse kan være en stor hjælp for dig, der gerne vil regne ud, om en aktie er en god investering eller ej. Analysen giver dig nemlig indblik i, om en aktie er i optrend eller nedtrend. Det kræver imidlertid en del viden at lave en teknisk analyse. Vi introducerer dig til fænomenet her.
Hvis du er interesseret i aktier, og du samtidig er en smule analytisk skruet sammen, er teknisk analyse et interessant værktøj. Det er et større studie, som gør dig klogere på, hvordan en aktie klarer sig lige nu. Det kan være nyttig information, hvis du overvejer at investere.
Her på siden kan du lære om:
- Hvordan du kan bruge eksisterende tekniske analyser.
- Hvordan du selv laver en teknisk analyse.
- Hvad du kan bruge begrebet, glidende gennemsnit, til.
- Hvad RSI kan sige dig, og hvordan du udregner indikatoren.
- Hvad du skal vide om modstand, støtte og størrelsen på omsætningen.
- Hvad flag, vimpler og gaps kan fortælle dig om aktien og kursen.
- Hvorfor du skal bruge teknisk analyse i forbindelse med aktiehandel.
Brug allerede eksisterende analyser
En teknisk analyse kræver en del forskellige regnestykker, så det kan tage noget tid at lave én. Heldigvis er der mange aktienørder, der allerede har lavet analyser af en række aktier. Er du eksempelvis nysgerrig på at købe en aktie i Vestas, kan du finde en teknisk analyse af denne investering på det store internet.
Du har altså flere muligheder, når det kommer til at bruge teknisk analyse i forbindelse med aktiehandel. Det er ikke alle, der er lige matematisk anlagt, og derfor kan det være rart at gøre brug af andres analyser. Ikke desto mindre kan det være enormt spændende at nørde teknisk analyse. Du kan tage de spæde skridt ved at læse med lige nedenfor.
Sådan laver du en teknisk analyse
Det kræver en smule analytisk snilde, samt kendskab til en række begreber, at lave en teknisk analyse. Vi introducerer dig til de mest basale koncepter, som du skal kende. Det er første step på rejsen til at blive teknisk analytiker og aktiekender.
Glidende gennemsnit/moving averages
Det første begreb, du skal kende til, er glidende gennemsnit eller “moving averages”, som det kaldes på engelsk. Glidende gennemsnit bruges til at regne ud, hvorvidt en aktie er i en optrend eller nedtrend.
Hvis du er interesseret i en aktie, eksempelvis en Jyske Bank-aktie, kan det være enormt nyttigt at vide, om aktien trender eller ej. Til netop dette formål kan du bruge en teknisk analyse, baseret på glidende gennemsnit/moving averages.
Hvordan finder man så frem til det glidende gennemsnit? Her er nogle tips:
- Du kan blive klogere på et chart ved at bruge 20, 50 eller 200 dages gennemsnit.
- Benytter du et 200 dages gennemsnit, baseres det på en 200 dages kurshistorik.
- Et brud over eller under 200 dages glidende gennemsnit vejer derfor tungere end et brud af 50 dages gennemsnit.
Golden og Death Cross
Hvis aktien bryder over/under fx 200 dages glidende gennemsnit, kan man bruge informationen som købs- eller salgssignal. Det kaldes også for Golden og Death Cross. Selvom der er flere faktorer, der spiller ind, kan det glidende gennemsnit give en fin idé om, hvordan de fremtidige bevægelser for en given aktie ser ud.
RSI (Relative Strength Index)
Det næste begreb, du skal kende til, er RSI. Forkortelsen står for Relative Strength Index, og RSI-indikatoren kan give dig et indblik i, om en aktie er oversolgt eller overkøbt. RSI gør dig også klogere på, hvorvidt aktien har flyttet sig for hurtigt op eller ned, og dermed om den møder modstand eller støtte.
I denne forbindelse kan der være en del tal at holde styr på, så du skal holde tungen lige i munden. I det følgende opridser vi de vigtigste tal:
- En aktie er i en optrend, når RSI er mellem 60 og 80.
- Aktien er i en nedtrend, når RSI ligger mellem 40 og 20.
- Der er tale om en neutral trend, når RSI er i 40-60.
Sådan udregner du RSI
Når du skal udregne Relative Strength Index-tallet, skal du bruge en matematisk formel. Formlen udregner det gennemsnitlige antal dages stigninger divideret med det samme antal dages fald i gennemsnit. Alt efter hvilke muligheder de charts, du anvender, giver dig, kan du bruge RSI 9, 14 eller noget helt tredje.
Oversolgt/overkøbt aktie
Hvornår er en aktie så oversolgt eller overkøbt? Jo, man kan tale om, at aktien er oversolgt, såfremt RSI er omkring, eller under, 20. Omvendt kan man tale om en overkøbt aktie, hvis RSI ligger omkring 80 eller over.
Disse tal er bestemt værd at kende til, når du skal vurdere, om en given aktie er interessant for dig. Du kan hvert fald være sikker på, at tekniske analytikere tager informationen i betragtning. Ligger RSI for aktien eksempelvis over 80 vil chancen for en kursfremgang nu og her være ret lille. Mange vil vælge at tage gevinst eller afvente køb, indtil RSI er mere normal.
Ser du dig selv som kortsigtet investor? Så kan det være værd at overveje at tage gevinst, hvis RSI er eftertrykkeligt over de 80. Det kan være en god idé at købe aktien, hvis RSI er eftertrykkeligt overgjort, og indikatoren ligger nær, eller under, 20.
Modstand og støtte
Når du følger udviklingen i et chart, kan du som regel tegne vandrette eller skrå linjer ind. De vil flugte med toppe eller bunde, hvilket giver indtryk af henholdsvis modstand eller støtte. Du kan med andre ord bruge informationen til at udregne, hvor modstand og støtte sandsynligvis vil opstå. Smart, ikke?
Størrelsen på omsætningen
Omsætningens størrelse har en vigtig betydning, som du skal forholde dig til. Hvis den specifikke aktie bryder over et glidende gennemsnit under stor omsætning, er købsinteressen stor. Det betyder, at aktien sandsynligvis vil stige endnu mere. Derimod signalerer stor omsætning på en top udmattelse. Det gør en stor omsætning ved en bund også.
Flag, vimpler og gaps
Flag og vimpler er såkaldte formationer, som snævres sammen og ender i en spids, hvorefter et brud ud af formationen ses. Det indikerer, at et brud i samme retning som ved formationens indgang sandsynligvis vil ske. Det kræver et godt øje at opdage flag og vimpler, mens de opbygges, mens det er nemt at se dem bagefter. Derfor skal du være skarp og hurtig i optrækket.
Et gap vil sige, at der springes et led over i kursdannelsen. Hvad betyder det lige? Jo, hvis en aktie falder (stort set uden handel) fra fx 120 til 100, vil der opstå et gap fra 120 til 100. Som oftest lukkes gaps igen, og kursen stiger atter til de 120. Der kan dog være undtagelser, og det kan være værdifuldt at være opmærksom på.
Derfor skal du bruge teknisk analyse
Vi håber, du er blevet meget klogere på, hvad teknisk analyse er og kan. Det kan bestemt godt betale sig at sætte sig ind i de grundlæggende begreber, hvis du ønsker at få succes med aktierne. Du kan nemlig nemmere navigere, når du forstår at se på aktien, kursdannelsen og formationerne med et analytisk blik.
Før du investerer, kan du med fordel også kigge på eksisterende tekniske analyser. Det kan gøre dig meget klogere på, om det er et godt tidspunkt at købe eller sælge en specifik aktie på. Samtidig slipper du for selv at lave de matematiske udregninger.